Gyrinus

Gyrinus
Gyrinus
Dienstvaartuig
Nederland
1963
Bouwwerf H.J. Koopman in Dordrecht
Bouwwerf H.J. Koopman in Dordrecht
5439
VM®
23.3
5.2
1.7
S spant
Gelast
Staal
Enkel mast
geen
Kromhout TS8 117
140
01/01/1964
hydraulisch
Twin Disc
De Gyrinus.
In 1964 liep het schip van de helling bij Bouwwerf H.J. Koopman in Dordrecht en ging het onder de naam Dr. L.F. Kamps varen als een onderzoeksschip voor Rijksinstituut voor Zuivering van Afvalwater (RIZA) van Rijkswaterstaat.
RWS Delfzijl (?)

Op 12-01-1984 heeft Rijkswaterstaat voor 1 gulden afscheid genomen van het schip en werd het in gebruik genomen door de Hogere Zeevaartschool van Amsterdam, als opleidingsschip voor de kwekelingen voor de scheepvaart. Naam wordt Gyrinus.
Sinds die tijd hebben vele docenten en studenten hun tijd doorgebracht aan boord. Op verzoek ook gevaren met studenten van de zeevaartschool Terschelling.

Al enkele jaren na de overdracht werd de Gyrinus ook ingezet als het commandoschip voor de Grachtenrace en vervoerde het de roeisloep van de zeevaartschool – de Plancius – naar verschillende wedstrijden, zoals de HT-race.

Op 3 December 2021, na bijna 38 jaar het eigendom te zijn geweest van de hogere zeevaartschool/H.v.A, is de Gyrinus overgaan naar de Stichting Roeisloepen Grachtentocht Amsterdam, die het schip in de vaart wil brengen en houden als historisch opleidingsschip, zodat huidige en toekomstige generaties kunnen blijven genieten van dit varende industriële erfgoed.

IMO nummer 03800124
OnderwerpCategorieDatum
Deze gebruiker heeft geen berichten
0