Phoenix

Phoenix
0
Phoenix
-
Denemarken, Bornholm
1938
P Hansen, Svanecke (Bornholm) (DK)
P Hansen, Svanecke (Bornholm) (DK)
768
C
13,95
5,00
1,80
13,00
S spant
Overnaads
Hout/Eiken
Enkel mast
-
Deutz-Klockner
117
01/01/1954
hydraulisch
TwinDisc
De kiel van de Phoenix is in 1935 gelegd op het eiland Bornholm, Denemarken. De scheepsbouwer H.P. Hansen van de bekende "scheepswerf Svanecke" is in dat zelfde jaar met de schetsen begonnen, hoewel er geen documentatie van is maar een uitgebreid pakket aan tekeningen zal het niet geweest zijn. Type schepen als de Phoenix werden namelijk op basis van ervaring, gevoel en beschikbaarheid van materialen "op het oog" gebouwd. Een echte Bornholmerbåd zo gezegd.

Het schip heeft in haar werkzame jaren altijd als vissersschip dienst gedaan en tot 1974 in de Duitse bocht gevaren. Midden de 70'er jaren is ze gekocht door de heer J. Deussen uit Düsseldorf en droeg toen de naam "Heimkehr". In deze periode heeft de heer Deussen, die een machinefabriek had, de huidige motor geplaatst. De oorspronkelijke luchtgestarte één cilinder werd vervangen door de Deutz en is voordat deze in het schip is geplaatst tot op de laatste schroef uit elkaar gehaald en met Duitse grondigheid gereviseerd.
In juni 1988 is het schip overgenomen door de heer P. Lange uit Ekeren, België. Deze had grootse plannen met haar die uiteindelijk niet of maar gedeeltelijk zijn uitgevoerd met als resultaat dat het schip uiteindelijk in zeer slechte staat kwam te verkeren. De heer Simon Besnard heeft haar gekocht en half verrot uit België gehaald. De motor was het meest waardevolle aan boord op dat moment....
Simon zag de potentie van het schip en heeft haar volledig en grondig gerestaureerd en omgebouwd tot jacht. Haar huidige voorkomen heeft ze gekregen in een aantal restauratie fasen die gestart zijn in 1990. Meer dan 4000 uur is aan de restauratie besteed, alle romp delen boven water zijn volledig vervangen evenals een groot deel van het spantwerk. Tevens zijn de dekken aangebracht en zijn het stuurhuis en de roefdak geplaatst. Het schip had een grote verbetering en verandering ondergaan en is toen ook omgedoopt in "Phoenix". De plannen waren er om met haar in het Middellandse zee gebied te gaan varen waar het o.a. door gebrek aan tijd niet van gekomen is.
De gerestaureerde romp werd verkocht aan de heer Sjaak Tessel die het heeft getuigd met staand wand. Sinds 2004 tot en met 2015 Wim. In 2015 heb ik het schip overgenomen.