Via deze website probeert de stichting kottereigenaren en andere belangstellenden informatie te verstrekken die mede bijdraagt aan het behoud van kotters in Nederland. De doelstelling van SKZ is een platform bieden waar kottereigenaren informatie kunnen halen en brengen, en met elkaar in contact kunnen komen om ervaringen te delen.

Een voorbeeld hiervan is de lijst aangesloten SKZ kotters.
Lijst is niet volledig!

Hierin kunnen eigenaren zoeken, naar bijvoorbeeld een schip met eenzelfde type motor, en in contact treden met andere kotteraars om tot een oplossing van een probleem te komen. Mocht u echter in bezit zijn relevante informatie en deze beschikbaar willen stellen dan zien wij die graag in (digitale) vorm tegemoet om deze vervolgens op de website te publiceren! Reactie graag naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Meldt nu uw kotter aan voor registratie in de SKZ-database zodat u ook gebruik kunt maken van alle mogelijkheden!
 Kijk vooraf even naar de SKZ-criteria voor aanmelding.

Klik hier voor aanmelding!
(Uw schip wordt geplubliceerd na toetsing door het SKZ-bestuur.)
 


De SKZ (Stichting Kotterzeilen) is voor alle kotters, motor- en zeilkotters. De SKZ is ontstaan uit een groepje vrienden met zeilkotters in Amsterdam die op 3 mei 1986 de vereniging Kotterzeilen hebben opgericht. Bijna legendarisch is verhaal dat men massaal door de vloer zakte tijdens de oprichtingsvergadering. De ongeveer 300 stuks aangesloten motor- en zeilschepen zijn zee, kust, wad en Zuiderzee/IJsselmeer vaartuigen, "kotters", met vaak als herkomst visserij, minder vaak als vrachtschip en ook als jacht. Het huidige gebruik is meestal recreatief.

De SKZ is een echte behoudsorganisatie en kan vaartuigen aanmelden voor inschrijving in het Register Varende Erfgoed Nederland. Indien gewenst c.q. van toepassing schouwt SKZ de kotters voor vaststelling categorie, Varend Erfgoed dan wel Varend Monument. De behoudsorganisatie SKZ is aangesloten bij de landelijke Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) en kan helpen bij de restauratie van een vaartuig zoals bijvoorbeeld bij het maken van een plan, het geven van advies.

https://www.fven.nl/

Internationale kotters zijn veelal beeldbepalend geweest voor de Nederlandse kotterbouw. Het vaargebied van de kotters had een internationaal karakter zoals bijvoorbeeld de Engelse Smack wel eens bij Texel te vinden waren, zo waren de Nederlandse haringsloepen te zien in de Schotse havens en de Franse yoles werden vroeger aan de Engelse zuidkust gesignaleerd. Dat het vervolg op de Hanzevaart de kotters en galjassen van Frankrijk tot aan Leningrad en terugbracht zal ook geen verbazing oproepen. Tegenwoordig komen de lichtblauwe houten kotters uit onder andere Hvide Sande Denemarken nog steeds wel eens in de haven van IJmuiden.

De bij de stichting aangesloten kotters zijn alle uniek en hebben hun eigen karakter. Het materiaal van "onze" Kotters is veelal hout, soms staal en sporadisch Ferro-cement. De meeste schepen zijn ouder dan 50 jaar en een aantal haalt zelfs de 100 en een enkeling meer dan 100 jaar. Ook replica van kotters zijn welkom, na beoordeling SKZ. Daarnaast zijn er ook enkele schitterende, naar oude tekeningen herbouwde, nieuwe kotters bij ons aangesloten.

Wilt u bijdragen aan het werk van de SKZ, maak uw minimale donatie van €20,00 over op:
STICHTING KOTTERZEILEN te Zeewolde
Banknummer NL67INGB0006493352
Bic: INGBNL2A
Onderverdeling van uw naam/ kotternaam.