Op 22 maart 2022 is Tijmen Bos, Bunschoten Spakenburg, plotseling overleden op 72-jarige leeftijd.
Had de laatste tijd regelmatig contact met Tijmen. Enerzijds omdat zijn kotter VD34 in de schijnwerper stond in de eerste Kotterkrant van 2022.
Anderzijds om zijn jaarlijks terugkomend liggeld in de monumenten haven van Bunschoten Spakenburg.

Tijmen heeft met mij veel kennis gedeeld over zijn kotter VD34, een mooie kotter met een rijke Spakenburgse historie. En hij was erg trots op zijn scheepje.
Toen ik meldde dat er wel een verhaal in zat, kreeg ik nog meer informatie over de kotter VD34. Een mooi, een speciaal verhaal is het geworden.
Met de rijke historie van het kuilvissen en later kistjesvisserij. En de daarbij noodzakelijke aanpassingen aan de kotter.
En voorzien van een mooie inkijk hoe het vroeger ging bij onderhoud/ inbouw motoren. Compleet met een overzicht van de toenmalige onkosten erbij.

Tijmen had ook veel, heel veel, kennis van de dieselmotoren. Jarenlang de motorenkennis opgedaan in z’n bedrijf; “Gebroeders Bos te Spakenburg”. 
In en verkoop van nieuwe en gebruikte scheepsmotoren. Jaren gelden stond ik zelf in de loods van de gebroeders Bos tussen de motoren. “Zijn ze gereviseerd” vroeg ik voorzichtig.
“Nee ze lopen allemaal nog en goed ook, anders verkopen we ze niet”. Het was een degelijk en betrouwbaar adres.

Heb veel van die kennis van Tijmen mogen krijgen. Het is na te lezen in de Kotterkrant no1 van 2022.https://www.bladnl.nl/bladen/kotterkrant

Tweede raakvlak was het “liggeld” van de gemeente Bunschoten Spakenburg. Jarenlang heeft Tijmen een moeizame strijd gestreden met de gemeente.
Jarenlang zonder door hem gewenst resultaat. De behoudsorganisatie SKZ werd om hulp gevraagd en een dik rapport, een aantal jaren geleden, gaf wederom geen positieve uitslag. Heb daarom kortgeleden voor Tijmen een bezoek gebracht aan de gemeente Bunschoten Spakenburg voor een constructief gesprek. Daar uitgelegd dat de kotter van Tijmen juist een rijke historie met de haven van Spakenburg heeft. Van oudsher al sterke banden, meer dan 50 jaar. Alleen de historie zie je niet af van de kotter.

Heb Tijmen op 18 maart 2022 nog gesproken. Op de goede afloop van besluit gemeente Bunschoten Spakenburg. En ook een woord van dank voor de VD34-kotterkrant. Het is het laatste contact geweest. Zal Tijmen als vaste gast te Zeewolde missen, en zijn praatje.

SKZ verliest een markante kotteraar, en bovenal een goed mens.