Kotterweekend Stichting Kotterzeilen en Kotterbehoud Hoorn 2018

De haven van Hoorn ligt bomvol op vrijdag 14 september 2018. Schepen van de OGA, BKPJ, VKSJ en SKZ. De twaalf grotere kotters vallen op en liggen vooraan in de binnenhaven. De kotter Bon Aventura ligt vanwege zijn diepgang zelfs in de buitenhaven. De borrel op vrijdag met standaard gebakken vis smaakt uitstekend. Zaterdag 15 september starten we om 10 uur met een uitgebreid palaver. Er valt veel uit te leggen over de behendigheidsproef die we met de kotters gaan uitvoeren.

SW 4-5 iets afnemend en West draaiend geeft het weerbericht. Zon en 20 graden maakt het plaatje compleet.

De zeven grote zeilkotters starten om ca 12 uur en zeilen zuid in richting Edam. Opvallend is de hoeveelheid opstappers welke met de kotters mee varen dit jaar. Geeft hoop voor de toekomst van het Varend Erfgoed. De snelste kotter moet de langzaamste kotter op halen en als extra handicap moet er een joon opgepikt worden. De joon is door de langzaamste kotter overboord gezet. Zo ook met de tweede en de derde snelste welke een combi vormen met de een na langzaamste kotter en de langzaamste kotter. Echt langzaam ging het niet. De snelste zeilde 7.8 mijl/ uur en de langzaamste ca 4 mijl. Een verrukkelijke mooie dag op het water met de SKZ-kotters.

De Fruition en de Torr-Mor finishen om 14.15 uur al en respectievelijk 14.21 uur. De laatste kotter voor de behendigheidsproef is om 15.15 uur binnen. Op de kade van de binnenhaven is er een gezellige evaluerende borrel. In de Bontekoe te Hoorn wordt het SKZ-weekend afgesloten met de gezellige prijsuitreiking. Naast de prijsuitreiking is er ook plaats voor serieuze zaken als de C.v.O.-keuring en natuurlijk de Traditionele Schepen Beurs te Den Helder (9,10 en 11 november). De “Hout Moed” aanmoedigingsprijs in het leven geroepen door Wil Haring wordt toegekend aan de Tordis TS25. Kijken terug op een fantastisch weekend. Dank gaat ook uit naar de Havendienst van Hoorn voor de goede samenwerking.

Cor Bolt

Voorzitter SKZ