SKZ-winterslaap 2019

Zondag 3 maart 2019 verzamelen een kleine twintigtal kotteraars zich in het restaurant van het IJmuider Zee- en Haven museum. Jammer van de zestal afmeldingen en een drietal was een dag te vroeg geweest (maar ook genoten). Het is regenachtig weer en goed dat het een binnenprogramma is. MSC Zoë gooit roet in het eten, of beter gezegd laat 342 containers van het schip vallen, in de Noordzee boven de eilanden, begin 2019.

Rijkswaterstaat had ons, in september 2018 al uitgenodigd, via Rob, om hun Kustwachtschip te bekijken. Modern en even wat anders dan een historische kotter zei Rob daarbij.

Echter de Kustwacht is volledig ingezet om te zorgen dat er geen containers op de bodem van de Noordzee achter blijven, en ligt bijna continu op zee.

Alternatief programma uit de hoge hoed. Het IJmuider Zee- en Havenmuseum en SHIP staan nu op het programma.

IJmuider Zee- en Havenmuseum

Na de koffie gaan we met twee groepen door museum met heel veel informatie over de haven van IJmuiden, aanleg Noordzeekanaal, de visserijschool, de reddingsdienst, het beloodsen van schepen en ook veel informatie over de verschillende visserijtechnieken. Niet vergeten mag de zaal met zeer oude scheepsmotoren. Te zien zijn onder anderen een Kromhout gloeikop, een Brons uit 1906, een zeer oude Industrie motor alsmede een Ruston, Deutz etc. Jammer genoeg mochten deze niet worden gestart in verband met de emissie en geluidsoverlast. In 2019 jaar viert het museum haar 25-jarig bestaan rond 26 maart

Rond twaalf uur kregen we in het restaurant een heerlijke lunch aangeboden. Tijdens het eten kwamen de mobieltjes op tafel en al scrollend door de foto’s heen van de kotter werd er aardig wat bijgepraat en overlegd tussen de kotteraars.

SHIP.

S-middag waren we te gast in SHIP, het Sluis Haven Informatie Punt in IJmuiden. Voordat we werden rondgeleid zagen we twee korte videootjes. Een van de werking van het VTS, Vessel Traffic Services. “Bewaking” of beter gezegd organisatie van de scheepvaart vanuit de Noordzee tot aan de Oranjesluis. Erg leerzaam.

Tweede video ging over het binnenvaren vanaf zee tot in de haven van en middenklas groot schip. Versneld afgedraaid en af en toe dacht je gaat dit goed? Ook leerzaam maar op een andere manier. Is wel eens goed om te zien wat een kapitein of loods ziet vanaf de brug. “Aan de kant met je kleine kotter” denk je dan. Kregen een geslaagde rondleiding door een oud havenmeester van Amsterdam. Bouwen de grootste zeesluis van de wereld te IJmuiden.

Liet de aanpak en ontwikkelingen van de sluisbouw zien. Toonde het Noordzeekanaalgebied met de vele maritieme activiteiten in de havens van Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden. Ik schrijf er niet veel over want een bezoek aan SHIP is een must voor eenieder die wel eens in IJmuiden komt.

Sluiten gezamenlijk af met een borrel en kijken terug op een gezellige en zeer leerzame Winterslaap 2019

SKZ heeft de kosten voor de toegang van het Zee- en Havenmuseum en SHIP een ook de lunch voor haar rekening genomen.  Vrijwillige bijdrage drukten de kosten!

Cor

Voorzitter SKZ

Adres informatie:

Zee- en Havenmuseum

Havenkade 55,

1973 AK, IJmuiden

https://www.zeehavenmuseum.nl/

SHIP (Sluis Haven Informatie Punt)

Noordersluisweg 1

1975 AM IJmuiden

https://ship-info.nl/contact/